Projecten

Vreewijk, Rotterdam

Vreewijk is een wijk gelegen in stadsdeel Feijenoord, te Rotterdam. Vreewijk, met een inwonersaantal van ongeveer 14.000, is het enige tuindorp in Rotterdam en is met bijna 300 monumenten een beschermd stadsgezicht. Hier saneert en renoveert Oranje 106 woningen. Verder worden er ook heiwerkzaamheden en andere bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd. Dit pilot project wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Havensteder en is begonnen in februari 2015. Dit project is een goed voorbeeld van ketenintergratie, er wordt hier samengewerkt met ketenpartners Dura Vermeer Bouw Heyma, Giesbers & Van der Graaf en Wouters Afbouw. Op het werk draagt iedereen dezelfde kleding, aan de kleur van de helm kan men zien wie wat doet. Zo dragen de medewerkers van Oranje een rode helm, die van Giesbers & Van der Graaf een witte, Dura medewerkers een groene en Wouters Afbouw medewerkers een blauwe. Alle organisaties werken nauw samen zodat het werk soepel verloopt. Oranje is hier begonnen met amoveren en saneren en is ondertussen begonnen met het leggen van duurzame VBI vloeren en het aanbrengen van Cuglaton Tiksomortel om optrekkend vocht tegen te gaan in de muren. Zo werkt Oranje mee aan het amoveren, maar ook aan de wederopbouw van Vreewijk. 

Vooraf waren er zorgen over mogelijke negatieve gevolgen van de plannen die men had om Vreewijk nieuw leven in te blazen. Men was bezorgd over het effect dat de renovatie zou hebben op enerzijds de volkshuisvesting en anderzijds de cultureelhistorische betekenis van de wijk. Na intensief overleg tussen de verschillende betrokken partijen, is er uiteindelijk een plan ontworpen dat voldoet aan de wensen en eisen van de verschillende partijen, waarin het behoud van het karakter van de wijk in zowel fysiek als sociaal opzicht centraal staat. 

Kijkje op het werk

Marek Koprowski brengt Culglaton Tiksmortel aan op de te renoveren woningen in Vreewijk. Hij is de enige binnen Oranje die zo'n vocht scherm kan aanbrengen.

"Werken bij Oranje biedt veel variatie. We beginnen met slopen en nu zijn we opnieuw aan het opbouwen, zo is het cirkeltje rond."

Marek is asbest en amoveer medewerker bij Oranje. Hij werkt sinds 2012 bij ons bedrijf en heeft onder andere aan het project Complex 208 bijgedragen en op de breekinstallatie gewerkt. 

Foto's

Feiten

Status: In uitvoering
Duur: 2015 - heden
Werkzaamheden: Duurzaam amoveren, Asbest saneren
Ketenintergratie: Dura Vermeer Bouw Heyma, Giesbers en van der Graaf, Wouters Afbouw

Op de kaart