Activiteiten

Grondstoffenbank

Met wat je sloopt, kun je ook weer bouwen. Een logisch gegeven. Toch werd deze mogelijkheid decennialang over het hoofd gezien. Oranje heeft van het hoogwaardig hergebruik van sloop- en restmateriaal haar kernactiviteit gemaakt en veroverde daarmee al snel een koploperspositie in Nederland.

In hoeverre materialen kunnen worden hergebruikt, is onder meer afhankelijk van hoe zuiver de materialen uit een sloopobject worden verwijderd en de kwaliteit van de secundaire grondstof. Daarom kiest Oranje ervoor de vrijkomende materialen al bij de bron te scheiden. Een groot deel van het materiaal bewerken wij vervolgens ter plaatse of op onze recyclinglocatie in Rotterdam tot secundaire grond- of bouwstof. Door de bewerking van de vrijkomende materialen in eigen hand te houden, kunnen we te allen tijde een optimale kwaliteit waarborgen. 

Een wereld aan mogelijkheden 

Diverse materialen komen in aanmerking voor hoogwaardig hergebruik tot secundaire grond- of bouwstof. Zo wordt betonpuin verwerkt tot betongranulaat om vervolgens als secundaire grondstof te worden toegepast in nieuw beton. Hout wordt in een shredder vermalen en verwerkt tot spaanplaat. En kalkzandsteen wordt zodanig bewerkt dat het eveneens als secundaire grondstof kan worden gebruikt voor nieuw kalkzandsteen. Ook materialen als ferro’s, glas, dakbitumen en pvc lenen zich uitstekend voor hergebruik.

Slimme technieken

Voor het recyclen van steenachtige materialen beschikken wij over een breekinstallatie die het beton- en mengpuin verwerkt tot granulaten. Dankzij zorgvuldige breek- en zeefmethodes kunnen wij granulaat in diverse gradaties leveren. Met behulp van een wasinstallatie wordt eventueel achtergebleven vuil uit het granulaat verwijderd. Ook beschikken wij over een mobiele puinbreker met een ingebouwde zeefinstallatie, die op locatie kan worden ingezet. Omdat granulaat aanzienlijk minder ruimte inneemt dan los gestort puin, wordt zo enorm op transportkosten bespaard en de CO² uitstoot beperkt. Vaak kan het granulaat zelfs ter plaatse of in de directe omgeving worden toegepast.

Op naar de 100%

Wij zijn ervan overtuigd dat de grenzen van hoogwaardig hergebruik nog niet zijn bereikt. Daarom zijn wij voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om het proces van recyclen verder te optimaliseren en nieuwe materialen terug te brengen in de bouwketen. Ons streven is om uiteindelijk alle vrijkomende materialen 100% te hergebruiken.