Ondertekenen contract voor het saneren en duurzaam amoveren van het oude Dijkzigtziekenhuis te Rotterdam

geplaatst op vrijdag 4 oktober 2019

PERSBERICHT                                                                                                         

 

Sloop overtollige gebouwen Erasmus MC

Een mooie monsterklus

Vrijdag 4 oktober 2019 ondertekenen de firma Oranje BV en het Erasmus MC Rotterdam het contract voor het duurzaam amoveren van de overtollige gebouwen die na de ingebruikname van de nieuwbouw vrij zijn gekomen. Oranje BV is specialist op het gebied van duurzaam amoveren, asbestsanering, bodemsanering, bouw- en woonrijp maken van locaties en duurzame recycling.

Het Erasmus MC heeft met adviesgroep Synarchis, ingenieursbureau BOOT en TCE partners het aanbestedingsproject doorlopen. Het resultaat hiervan is dat het Erasmus MC het Rotterdamse sloopbedrijf Oranje BV aan boord heeft mogen verwelkomen voor deze enorme opdracht.

Het Erasmus MC heeft sinds mei 2018 een fonkelnieuw onderkomen. Hiermee zijn een aantal gebouwen aan de ’s Gravendijkwal leeg komen te staan, waaronder ook het oude ‘Dijkzigt’ ziekenhuis. De gebouwen worden zoveel mogelijk duurzaam geamoveerd. Deze fase omvat een kleine 70.000 m2 en duurt tot 2023.

Vanaf eind 2019 zal eerst de asbestsanering plaatsvinden: aan de buitenkant zie je dan weinig tot niets van deze werkzaamheden. Pas vanaf medio 2021 zal de sloop van het oude Dijkzigt zichtbaar worden. Deze gebeurt niet met springstoffen, of met de klassieke sloperskogel, maar gecontroleerd met grijpers en bobcats, de zogenaamde Japanse methode.

De Japanse methode is het amoveren van een gebouw waarbij zo min mogelijk ruimte om het gebouw ingenomen wordt en zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de ruimte in het gebouw zelf. Top-down dus. Zo kan van bovenaf al, met sloopmaterieel, de vrijkomende materialen via de oude liftschachten en stortkokers van het gebouw afgevoerd worden. Hierdoor ontstaat minder geluids- en stofoverlast en wordt het slopen veiliger door betere controleerbaarheid. Op de campus kan de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid beter worden gewaarborgd. 

 Het gebouw is nu voor het Erasmus MC gesloten!


Boilerplate

Over Erasmus MC 
Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Het zet zich in voor een gezonde bevolking. Bijna 13.000 medewerkers spannen zich dagelijks in voor excellente zorg door internationaal baanbrekend onderzoek en onderwijs. Zij vergroten de kennis over ziekte en gezondheid en verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktisch én preventief handelen, zodat patiënten hier optimaal van profiteren en gezonde mensen gezond kunnen blijven. Zichtbaar beter zijn en voorop blijven lopen op het gebied van complexe, innovatieve en acute zorg door samenwerking met anderen, zijn belangrijke ambities van het Erasmus MC.

Over Oranje BV
Oranje BV is specialist op het gebied van duurzaam amoveren, asbestsanering, bodemsanering, bouw- en woonrijp maken van locaties en duurzame recycling. Hierbij ligt de kracht in het hoogwaardige hergebruik van bij sloop vrijkomende materialen en waardoor wordt bijgedragen aan een duurzame samenleving.
Oranje BV investeert continu in vakmanschap en streeft op technologisch gebied naar perfectie en betrouwbaarheid. De combinatie van technische kennis, passie en betrokkenheid heeft Oranje BV gebracht tot koploper in de branche. Een positie die niet alleen gekoesterd wordt, maar vooral ook verder uitgebouwd wordt.

 

 

Erasmus MC 

www.erasmusmc.nl/nadenieuwbouw

 

Oranje BV

www.Oranje.nl

 

Boot

www.buroboot.nl

 

Synarchis

www.synarchis.nl

 

TCE Partners

www.tcepartners.nl